Gunnel Svensson
Clover
Egg
Manhattan
Soho
Wave

Gunnel Svensson

Kvinnan bakom Bsweden Belysningsbolaget heter Gunnel Svensson.

Efter att ha vuxit upp i Lammhult och med familjeföretaget Svenssons möbler studerade Gunnel konst på Atlantic College i Wales och industridesign för bl.a. Bruno Munari på Scuola Politecnica di Design di Milano. Utbildningen gav resultat och som tjugoåring blev Gunnel ansvarig för utställnings- och produktdesign i Bad Salzufeln i Tyskland. Hon ansvarade för ett hundratal utställningar runt om i Tyskland samtidigt som hon ritade möbler och planerade mässmontrar till de stora möbelmässorna.

Från1973 väntade 20 års jobb i föräldrarnas möbelaffär, Svenssons möbler. Där ansvarade Gunnel för utställningar av möbler och lampor, gjorde inredningar till kontor, hotell, sjukhem och privatbostäder. En hel del produktdesign blev det också, bl.a. för Svenssons och Asko i Finland. Gunnel har t.ex. fått utmärkelsen "Utmärkt Svensk Form" för möbelserien Plywood.

1993 startade Gunnel Bsweden Belysningsbolaget eftersom hon ansåg att det saknades bra belysning i skandinavisk form på marknaden. Redan 1995 fick hennes lampserie Ghost "The British Furniture Industri Award". 1998 blev det pris i Nuteks tävling ”Lysande Vacker Vardag” för lampan Egg som sedan visades i Washington i samband med utställningen "Nordic Cool: Hot Women Designers”.

Idag driver Gunnel Bsweden med ledorden ”Trendsättare som blir klassiker”. Många av lamporna har blivit belönade med prestigefyllda priser och har visats världen över.